Frech press, press pot, plunger pot… Nazivi su razni, rezlutat isti – vrlo dobra kafa bez preterane muke. Iako deluje sasvim jednostavno za upotrebu malo dodatnih informacija o samoj napravi, načinu korišćenja, uz dodatak malo istorijskih podataka, možda će biti dovoljno da svoj uređaj iskoristite na bolji način, ili se odlučite da probate ovaj način spravljanja kafe.
Istorija
Prve naprave (mislim da je ovo
bolji naziv nego mašine s obzirom na izgled) koje su pravile kafu uz pomoć
pritiska pojavile su negde 1840-e godine.
Iako
na prvi pogled jednostavnijeg izgleda primerci Frech Press-a koji su se u to
vreme pojavili bili su puni nedostataka I jedva upotrebljivi. Jednostavno
tehnologija tog vremena nije dozvoljavala da se izradi kvalitetan filter, koji
bi bio dovoljno gust I dobro prijanjao uz posudu. Prvi zvaničan patent zaveden
je od dizajnera iz Milana Attilio Calimani-a 1929. Nekoliko modifikacija na taj
dizajn dodao je Faliero Bondadini koji je svoju verziju patentirao 1958. I
započeo proizvodnju u francuskoj fabrici klarineta pod nazivom “Martin S.A.” I
od tada popularnost je u porastu. Popularnost širom Evrope donela je britanska kompanija Households
Articles Ltd., I ponajviše Danska kompanija BodumPriprema
Klasicna metoda:
Za French Press potrebna vam
je krupnije/krupno jednako samlevena kafa. Kako bolje objasniti? U
suštini potrebna vam je takva veličina kafe koja će biti što je finije moguće
samlevena a da opet ne prolazi kroz rešetke filtera I ne pravi vam talog. U
suštini pomerite brojač na mlinu nekoliko koraka krupnije nego li za filter
kafu I krenite da testirate od tog momenta. Sitnije mleveno, jača kafa. Ako ste
navikli na blaže varijante filter kafe, krenite bolje od krupnije mlevene kafe
dok ne dobijete jačinu koja vam je OK. Potreban vam je dobar burr mlin , jer sa
mlinom koji ima klasične noževe ne možete dobiti ravnomerno mlevenu kafu što je
najbitnije kako za French Press tako I za ostale vrste kafe, posebno esspreso.
Samlevenu kafu stavite u
French Press. Doziranje? Ovde takođe
možete eksperimentisati, a ja ću vam preneti neke preporučene doze za početak.
Doziranje je u suštini ono gde imate najviše slobode pri pripremi na ovaj
način. Doziranje je malo nezgodno iz razloga što ljudi koji nisu navikli na
french press često imaju utisak da je ovako pripremljena kafa “prejaka”. French
Press kafa I treba da ima dosta bogatiji ukus. Svakako ne treba ići sa premalo
kafe, zato što ćete dobiti suviše gorak ukus. Bodum preporučuje da na šoljicu
od 4 oz (125 ml) stavite jednu supenu kašiku kafe. Krenite od te doze pa ako
vam je prejako, dodajte malo više vode. Takođe, klasično doziranje je npr. 17:1
odnos. Dakle na gram kafe, 17 grama vode. Probajte, eksperimentišite.
Voda. Uvek probajte da koristite filtriranu vodu. To važi za sve
vrste kafe. Profesionalni aparati imaju deputatore za omekšavanje vode, za naš
slučaj filtrirana voda iz bokala sa filterom koji možete kupiti u svakom
hipermarketu je sasvim u redu. Da vas ne bih zamarao sa termometrima I
preciznim temperaturama evo jednostavnog načina. Stavite vodu u džezvu. Pustite
da prokuva, ne duže od 5-6 sekundi, skinite sa ringle, sačekajte 15-20 sekundi
I prelijte preko kafe. Prelijte naglo (pazite da se ne opečete!) kako bi se
kafa dobro izmešala.
Klasično vreme pripreme koje
se na više mesta spominje je 4 minuta. To će biti dovoljno da se svi ukusi
oslobode. Posle jedan minut formiraće se pena na vrhu, promešajte nekim uskim
štapićem ili drškom kašike, I ostavite još tri minuta. Posle 4 minuta
pritisnite filter veoma lagano do dna. Što je kafa sitnija biće
vam teže da gurate filter zbog otpora, pazite da vam vrela tečnost ne izleti u
lice. Sipajte kafu u šolju I – uživajte!
Dodatni saveti: kafa ne treba
da stoji nikada dugo u French Press-u zato što se proces “kuvanja” odvija non
stop I kafa vremenom postaje sve gorča. French Press se pije odmah po pripremi,
dakle ne ostavlja se da stoji u FP posudi zajedno sa mlevenom kafom. Probajte
različite nivoe mlevenja, količine. Pitajte u lokalnoj pržionici (za sada ih u
Beogradu imamo 2 sa kvalitetnim kafamaJ)
koja je dobra kafa za ovaj način pripreme. U šoljici možete očekivati talog,
tako da propustite taj zadnji gutljaj.
Nov metod:
Po novoj metodi koju
preporučuju neki od top barista iz Skandinavije ima nekih malih izmena. Naime
po njima French Press treba da bude otvoren svo vreme pripreme, dakle ne
stavljamo poklopac dok nije vreme za filter. Dalje, umesto mešanja posle prvog
minuta preporučuju da se kašikom pena I površinski sloj odstrane iz posude.
Navodno dobijamo “čistiju” šoljicu kafe svežijeg ukusa. Ovaj metod još nisam
probao, ali zašto da ne, svaki dan nauči se nešto novo.
Samlevenu kafu stavite u
French Press. Doziranje? Ovde takođe
možete eksperimentisati, a ja ću vam preneti neke preporučene doze za početak.
Doziranje je u suštini ono gde imate najviše slobode pri pripremi na ovaj
način. Doziranje je malo nezgodno iz razloga što ljudi koji nisu navikli na
french press često imaju utisak da je ovako pripremljena kafa “prejaka”. French
Press kafa I treba da ima dosta bogatiji ukus. Svakako ne treba ići sa premalo
kafe, zato što ćete dobiti suviše gorak ukus. Bodum preporučuje da na šoljicu
od 4 oz (125 ml) stavite jednu supenu kašiku kafe. Krenite od te doze pa ako
vam je prejako, dodajte malo više vode. Takođe, klasično doziranje je npr. 17:1
odnos. Dakle na gram kafe, 17 grama vode. Probajte, eksperimentišite.
Voda. Uvek probajte da koristite filtriranu vodu. To važi za sve
vrste kafe. Profesionalni aparati imaju deputatore za omekšavanje vode, za naš
slučaj filtrirana voda iz bokala sa filterom koji možete kupiti u svakom
hipermarketu je sasvim u redu. Da vas ne bih zamarao sa termometrima I
preciznim temperaturama evo jednostavnog načina. Stavite vodu u džezvu. Pustite
da prokuva, ne duže od 5-6 sekundi, skinite sa ringle, sačekajte 15-20 sekundi
I prelijte preko kafe. Prelijte naglo (pazite da se ne opečete!) kako bi se
kafa dobro izmešala.
Klasično vreme pripreme koje
se na više mesta spominje je 4 minuta. To će biti dovoljno da se svi ukusi
oslobode. Posle jedan minut formiraće se pena na vrhu, promešajte nekim uskim
štapićem ili drškom kašike, I ostavite još tri minuta. Posle 4 minuta
pritisnite filter veoma lagano do dna. Što je kafa sitnija biće
vam teže da gurate filter zbog otpora, pazite da vam vrela tečnost ne izleti u
lice. Sipajte kafu u šolju I – uživajte!
Dodatni saveti: kafa ne treba
da stoji nikada dugo u French Press-u zato što se proces “kuvanja” odvija non
stop I kafa vremenom postaje sve gorča. French Press se pije odmah po pripremi,
dakle ne ostavlja se da stoji u FP posudi zajedno sa mlevenom kafom. Probajte
različite nivoe mlevenja, količine. Pitajte u lokalnoj pržionici (za sada ih u
Beogradu imamo 2 sa kvalitetnim kafamaJ)
koja je dobra kafa za ovaj način pripreme. U šoljici možete očekivati talog,
tako da propustite taj zadnji gutljaj.
Nov metod:
Po novoj metodi koju
preporučuju neki od top barista iz Skandinavije ima nekih malih izmena. Naime
po njima French Press treba da bude otvoren svo vreme pripreme, dakle ne
stavljamo poklopac dok nije vreme za filter. Dalje, umesto mešanja posle prvog
minuta preporučuju da se kašikom pena I površinski sloj odstrane iz posude.
Navodno dobijamo “čistiju” šoljicu kafe svežijeg ukusa. Ovaj metod još nisam
probao, ali zašto da ne, svaki dan nauči se nešto novo.
Нема коментара:
Постави коментар