недеља, 4. новембар 2012.

Šta trenutno pijem:Ethiopian Yirgacheffe

Kao što se iz imena i vidi, kafa istočne Afrike, tačnije iz Etiopije. Na listama najboljih kafa, po pravilu ćete u prvih deset, ako ne pet, svakako naći minimum jednu kafu iz ovog dela sveta.

Šta kaže wikipedia, o ovoj lokaciji: "Irgachefe (also transliterated as Yirgachefe) is a town in central southern Ethiopia. Located in the Gedeo Zone of the Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region, this town has a longitude and latitude of 6°10′N 38°12′E and an elevation between 1880 and 1919 meters above sea level."

Upravo ova nadmorska visina od oko 1900m čini ovu kafu najkarakterističnijom u ovom delu sveta, a neki bi rekli i najboljom.


Acidity*: veoma lagan, oštrina koja se oseća na kratko na vrhu jezika, a ubrzo citrusni ukusi preuzimaju primat. 

Snažan utisak kafa ostavlja nekoliko sekundi pošto zapravo ode niz grlo, a na zadnjem delu jezika možete "u daljini" osetiti nešto između ukusa borovnice i vina.

Kafa prosto odiše ukusima leta, svežinom, te je preporucijem  kao pravo jutarnje osveženje u lepim letnjim danima, a može se fino koristiti u rashlađenim kafama (mada ne odobravam preterano trošenje kvalitetnih kafa na ovaj način)

Kafa koju pijem srednje je pržena, i uglavnom se preporučuje da se ova kafa prži veoma blago do srednje dugo. Ukoliko želite slađi ukus i "težu" kafu, pržite je duze.


Telo ove kafe je srednje, i nemojte očekivati debelu penu na vrhu šoljice, čak i sa izuzetno svežom kafom.

*Acidity je jedna od osnovnih karakteristika kafe. Opisuje prijatnu oštrinu koju osećamo na vrhu jezika, blagi osećaj trnjenja ka predjem delu usta, ili "suvoću" na zadnjem delu jezika. Jedna od karakteristika kojima opisujemo kafe premium kvaliteta - gourmet coffees.



Нема коментара:

Постави коментар